Idealna alternatywa dla masła oraz dla niezdrowych sklepowych sosów do naczosów.
Świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach (ludzie uwielbiają warzywne przekąski, jeśli mogą je w czymś upaprać - sprawdzone). A zamiast zwykłego sosu czosnkowego czy tzatziki - zaserwujmy guacamole, które jest treściwe, orzeźwiające i pikantne.. no idealne!
Guacamole to nic innego jak meksykańska pasta z dojrzałego i miękkiego awokado.
Do smaku wg. uznania dodajemy: drobno posiekaną chili lub jalapeno, czerwoną cebulkę i kolendrę(może być też pietruszka lub szczypiorek), przetarty czosnek, sok z limonki (zapobiegnie czernieniu pasty), oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Wszystko razem ucieramy w moździerzu lub po prostu miseczce. Pasta nie musi być idealnie gładka, jednak bez większych grudek.
Inne sposoby na zachowanie dłużej pięknego zielonego koloru pasty:
1. Włożyć do niej pestkę z awokado
2. Zalać z góry zimną wodą (przed kolejnym podaniem wodę odlać, a pastę wymieszać)
Ja guacamole uwielbiam szamać samo, z chipsami warzywnymi, z chlebem, ZE WSZYSTKIM!
Nigdy nie zostanie w mojej lodówce dłużej niż przez 2 dni ;-) A o tym, że awokado jest niesamowicie zdrowe i wpływa zbawiennie na naszą urodę i sylwetkę już chyba nie muszę wspominać!
Lubicie? Macie swoje ulubione sposoby na guacamole?
mmmmmmmm wygląda smakowicie! ja lubię rozdrobnić awokado w miseczce,dodać sól i pieprz ziołowy.Też pycha!
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić naturalne chipsy tortilla?
OdpowiedzUsuńW Marks & Spencer widziałam takie o całkiem niezłym składzie :)
Usuńwygląda świetnie:D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ; )
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu je kiedyś spróbować zrobić:)
OdpowiedzUsuńJa lubię dodawać do guacamole jeszcze pomidora malinowego... mmmm :) A sposób z pozostawieniem pestki jest idealny :)
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, uwielbiam awokado, więc na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się to prezentuje. :) Ja mam zamiar przejść na zdrowy tryb życia, na stronie http://zapaleniepecherza.info.pl/ przeczytałam, że to będzie bardzo pomocne przy moich dolegliwościach. Będę do ciebie wpadać po ciekawe kuchenne inspiracje :)
OdpowiedzUsuńAwokado uwielbiam ale nigdy nie jadlam na ostro, musze sprobowac!
OdpowiedzUsuńPolecam tez do awokado dodac drobno posiekany pomidor i wycisnac pol cytryny, ciekawie to smakuje :)
OdpowiedzUsuń