Kto kocha ryby ręka w górę!
JA UBÓSTWIAM.
A odkąd postanowiłam schudnąć (o czym mówię w najnowszym filmiku na youtubie) staram się jeść je 3 razy w tygodniu. Dawniej standardem obiadowym było jakieś mięsko + kasza lub ryż (no dobra, czasem ziemniaki lub makaron..) + jakieś warzywko. Teraz staram się zamieniać mięsko na rybkę, jeść głównie kaszę gryczaną i brązowy ryż, unikać ziemniaków, a pszenne makarony zamieniać na te razowe/orkiszowe/sojowe itd.
Dlaczego PSTRĄG?
Dlaczego PSTRĄG?
Ponieważ jest to ryba słodkowodna(chociaż może żyć też w środowisku słonym), zawierająca dużo mniej tłuszczu niż mięso czy ryby morskie. Charakteryzuje się niską kalorycznością a przy tym ma wysoką wartość odżywczą.
Pstrąg jest w czołówce ryb zawierających kwas Omega-3, co za tym idzie ma SZCZEGÓLNY WPŁYW NA URODĘ. Nie wierzycie? Zapraszam do przeczytania artykułu -> KLIK
"Pstrągi to bardzo ważny składnik diety człowieka. Spożywanie ryb nawet codziennie to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. Są prawdziwą pigułką witamin, minerałów i składników odżywczych. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach" - informuje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.
"Pstrągi to bardzo ważny składnik diety człowieka. Spożywanie ryb nawet codziennie to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. Są prawdziwą pigułką witamin, minerałów i składników odżywczych. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach" - informuje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.
Okej, a więc mój dzisiejszy przepis - banalny i potrzebujący minimum wysiłku i czasu.
Potrzebujemy: pstrąga, pęczek pietruszki, czosnek, sól, pieprz, tymianek, lub ulubiona przyprawa do ryb, masło, szpinak.
Rybkę przyprawiamy i faszerujemy natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną masła. Z góry również sypiemy przyprawy. Możecie dowolnie edytować składniki np. koperek, cytryna, cebulka. Najlepiej zostawić tak przyprawioną rybę w lodówce na około 2h - cudownie przejdzie smakiem. Następnie szczelnie zawijamy w folii i wkładamy do piekarnika na 220 stopni. Po upływie 20 minut odsłaniamy folię, nacinamy rybę i smarujemy masłem czosnkowym (przepis na masło). Tym razem nie zawijamy z powrotem w folię, aby rybka pięknie się zarumieniała i skórka stała się chrupiąca. Pieczemy tak przez kolejne 15 minut.
Ja ułożyłam swoją na pierzynce ze szpinaku.. mmm PYCHA!
Z dodatkowych informacji:
'W porcji pstrąga możemy dostarczyć nawet 100g białka, podobnie jak w takiej samej ilości mięsa. Dobrej jakości białko i jego odpowiednia ilość w diecie gwarantuje jego lepsze wykorzystanie i przekształcenie w tkankę mięśniową u osób, które uprawiają sport lub są aktywne fizycznie.
Białko wpływa również na pobudzenie i wzrost przemiany materii. Zwiększa produkcję hormonu wzrostu, a ten znacząco podnosi zapotrzebowanie organizmu na energię. Aby temu sprostać musi on intensywniej funkcjonować, co sprzyja utracie tkanki tłuszczowej.
Jadanie ryb wpływa korzystnie na cały nasz organizm – przemianę materii, dobre samopoczucie, sprawność intelektualną, zdrowie i urodę, dlatego jedzmy je jak najczęściej, aby długo cieszyć się dobrym zdrowiem.'
So... Kto jutro zje pstrąga? ;)
mniami <3
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ryby, jem je 3-4 razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPstrąg to jedna z ulubionych ryb. Niestety sama nigdy go nie przygotowałabym .
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o przyprawienie pstrąga, to lubię go skropić cytryną ;)
Mmmmm danie wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam ryby, ale niestety jem ich zdecydowanie za mało :/ Chyba czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ryby sa bardzo zdrowe!!! uwielbiam je jeśc:)
OdpowiedzUsuńżeby dobrze wygladac i dbac o figure, przy odpowiednim odzywianiu wcale nie trzeba sie katowac suchym brazowym ryzem ;) mi on osobiscie smakuje jak suche wiory i wiele osob tez ma z tym problem. ze spokojem mozna go zastapic ryzem parboiled. makarony razowe, ryby, ryby, ryby owszem :) jesli kogos meczy takie jedzenie to nie osiagnie zdrowych efektow, dobrze jest urozmaicac diete i pilnowac sie z regularnoscia posilkow. wazne jest zeby znac zapotrzebowanie swojego ciala na makroskladniki czyli bialko, wegle i tluszcz i odpowiednio dostosowac swoje dotychczasowe nawyki zywieniowe a do tego obowiazkowo MOVE YOUR ASS z kanapy i cwiczyc cwiczyc !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
uwielbiam pstrąga! :) ale zawsze proszę w sklepie o odcięcie głowy, tak samo w restauracjach bo nie mogę.... no po prostu NIE jak na mnie patrzy kiedy jem. Boję sie tej głowy i w ogóle panicznie boję sie żywych ryb, a taka z głową prawie jak żywa xD kiedyś zastanawiałam się czemu akurat ta ryba podawana jest zawsze z głową i nie dowiedziałam się :P
OdpowiedzUsuńpo co tak szczupła osoba, jak Ty, się odchudza?
OdpowiedzUsuńobejrzyj filmik, a znajdziesz odpowiedz, nawet w nim Ciebie cytowałam :)
Usuńuwielbiam ryby <3
OdpowiedzUsuńJaaaa! ja jutro pstrąga pałaszować będę :))
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda ten pstrąg, niestety nie umiem sobie poradzić z ośćmi w rybach i jak na jakąś trafiam to koniec jedzenia ;( może jednak się skuszę i zrobię kolejne pstrągowe podejście ;)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno zrobię, jak tylko skończy mi się remont kuchni :) jeszcze znalazłam inny przepis, wygląda smakowicie: http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pstrag-w-prosciutto-zapiekany-z-pomidorkami-koktajlowymi/
OdpowiedzUsuńjak znalazłaś mieszkanie we wro? to dom studencki czy prywatne mieszkanie ?
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńPstrąg wygląda kusząco musiałabym spróbować, bo nigdy nie jadłam :)
Poza tym organizuje konkurs na testerkę kosmetyków z Marizy - jeżeli jesteś zainteresowana to więcej info na http://dzeejlo.blogspot.com/
Zapraszam serdecznie ;)
Pozdrawiam.
Hej !! Oglądałam twoje ostatnie filmiki i nie mogę nie napisać komentarza ! Po pierwsze wiedz , że trzymam się z tobą, bardzo mocno kibicuję, narazie nie przechodzę na dietę ale zaczynam ćwiczyć, a to trochę MelB, a to Ewki , a to basenu i wierzę że zdziałam cuda ;) Mówiłaś o włosach, że wypadają ci garściami- też mam ten problem, po prostu jestem przerażona, od dłuższego czasu z moich pięknych grubych loków zrobiły sie jakieś mimozy, fale , nie wiem czy pozostała mi na głowie 1/3 tego co było.Kupiłam już na ratunek biotebal - po którym widzę efekty jak na razie na paznokciach , faktycznie ich kondycha jest o level wyżej.. natomiast bardzo bym Cię prosila poradź mi, co robić żeby tak nie leciały, może to zależy własnie od diety ( która u mnie i tak mam wrażenie nie jest jakaś niezdrowa),może od braku pewnych składników.. boję się ograniczać żarcie i wpakować się w diety jak narazie żebym nie wysyłsiała ( i nie daj Boże ! )do końca.. Jeszcze jedna rzecz - aparat na zęby. Lecz zęby i zakładaj. Podejrzewam że to były i są najlepiej zainwestowane ciężkie pieniądze w moim 20 letnim życiu, ale warto. Ból przez te 2 lata jest niczym w porównaniu do tego jak sie poczujesz po zdjęciu aparatu jeśli teraz czujesz kompleks.. zyskałam + milion do lepszego samopoczucia, życzę tego i Tobie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie mogę dodać na yt to dodaje tutaj odnośnie kakao polecane w ostatnim filmiku.Art.z interii.
OdpowiedzUsuńKwas szczawiowy powoduje, że po wypiciu kubka kakao nie są przyswajane minerały, takie jak wapń, magnez i żelazo. To działanie nie utrzymuje się długo, ale lepiej o nim pamiętać. Co więcej, kwas szczawiowy razem z wapniem (z mleka) może osadzać się w nerkach, powodując tworzenie się kamieni nerkowych. Ilość tego kwasu w kakao jest jednak dużo mniejsza niż np. w szczawiu
Ciężko w tym wszystkim się połapać.Dobrać sobie odpowiednią dietę.Ćwicze połtorej tyg z Mel B ,czesto rower odżywiam się lepiej,zero fastfoodów czekolad itp a warze coraz wiecej.O co chodzi, nie wiem.Dodam że 11 miesiecy temu rzuciłam palenie i od tego czasu przybrałam 7kilo.
Uwielbiam pstrąga! Jedna z najlepszych i najsmaczniejszych ryb, do tego świetne białko! Mniam :)
OdpowiedzUsuńThis website has more than enough good information on it, I check on it every few hours. I wish other sites spent as much time as this one does making information to the point to readers like myself. I recommend this site to all of my facebook friends. This website will make some massive passive profit Im sure.
OdpowiedzUsuńJeux de cuisine
Ja też lubię, ale wbrew obiegowej opinii ryb nie powinno się jeść często, a już na pewno nie ze źródła niewiadomego pochodzenia, albo wiadomego, ale złego. Rzadko udaje się znaleźć odpowiednie, dlatego staram się ich jednak unikać dla dobra mojego organizmu, a omega-3 i wit.D uzupełniam z tranu.
OdpowiedzUsuń