niedziela, 6 kwietnia 2014

Moja nowa miłosc - guacamole.

Idealna alternatywa dla masła oraz dla niezdrowych sklepowych sosów do naczosów. 
Świetnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach (ludzie uwielbiają warzywne przekąski, jeśli mogą je w czymś upaprać - sprawdzone). A zamiast zwykłego sosu czosnkowego czy tzatziki - zaserwujmy guacamole, które jest treściwe, orzeźwiające i pikantne.. no idealne!


Guacamole to nic innego jak meksykańska pasta z dojrzałego i miękkiego awokado. 
Do smaku wg. uznania dodajemy: drobno posiekaną chili lub jalapeno, czerwoną cebulkę i kolendrę(może być też pietruszka lub szczypiorek), przetarty czosnek, sok z limonki (zapobiegnie czernieniu pasty), oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
Wszystko razem ucieramy w moździerzu lub po prostu miseczce. Pasta nie musi być idealnie gładka, jednak bez większych grudek.
Inne sposoby na zachowanie dłużej pięknego zielonego koloru pasty:
1. Włożyć do niej pestkę z awokado
2. Zalać z góry zimną wodą (przed kolejnym podaniem wodę odlać, a pastę wymieszać)


Ja guacamole uwielbiam szamać samo, z chipsami warzywnymi, z chlebem, ZE WSZYSTKIM!  
Nigdy nie zostanie w mojej lodówce dłużej niż przez 2 dni ;-) A o tym, że awokado jest niesamowicie zdrowe i wpływa zbawiennie na naszą urodę i sylwetkę już chyba nie muszę wspominać!
Lubicie? Macie swoje ulubione sposoby na guacamole?

14 komentarzy:

  1. mmmmmmmm wygląda smakowicie! ja lubię rozdrobnić awokado w miseczce,dodać sól i pieprz ziołowy.Też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić naturalne chipsy tortilla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Marks & Spencer widziałam takie o całkiem niezłym składzie :)

      Usuń
  3. Ja lubię dodawać do guacamole jeszcze pomidora malinowego... mmmm :) A sposób z pozostawieniem pestki jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, uwielbiam awokado, więc na pewno spróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się to prezentuje. :) Ja mam zamiar przejść na zdrowy tryb życia, na stronie http://zapaleniepecherza.info.pl/ przeczytałam, że to będzie bardzo pomocne przy moich dolegliwościach. Będę do ciebie wpadać po ciekawe kuchenne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Awokado uwielbiam ale nigdy nie jadlam na ostro, musze sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam tez do awokado dodac drobno posiekany pomidor i wycisnac pol cytryny, ciekawie to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...