środa, 20 lipca 2011

ZUPA SZPINAKOWA

Przed sekundką zajadałam się tą zdrową zupką i teraz muszę się z wami podzielic przepisem (jako że szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C!)





Składniki:
*włoszczyzna
*20dag młodego szpinaku
*łyżka masła
*dwie szklanki mleka
*2 szklanki wody
*pęczek nici pietruszki
*sól
*pieprz

Umytą i oczyszczoną włoszczyznę pokroic i poddusic z dodatkiem części masła. Zalac gorącą wodą i gotowac (dodałam też listek laurowy i ziele angielskie) aż warzywka będą miekkię (ja miałam tylko marchewkę i pora).
Szpinak przebrac, umyc, osaczyc i wrzucic na moment do gotujących się warzyw. Po zawrzeniu zestawic z ognia i przetrzec wszystko przez sito. (Ja zapomniałam odciac od szpinaku ogonków i trochę mi to utrudniło sprawę). Podgrzac, połączyc ze świeżo przegotowanym mlekiem, włożyc resztę masła i drobno posiekaną pietruszkę, doprawic solą i pieprzem, chwilkę jeszcze gotowac na małym ogniu.

Dziewczyny, PALCE LIZAC !!!!!






















Zupke można podawac z grzankami.
Ja wolałam z malutkimi kluseczkami - gwiazdkami.

Smacznego ! :)

5 komentarzy:

  1. Normalnie ją sobie ugotuję! Dzięki za super przepis! ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. A może być z mrożonego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. twój blog nominowałam do One Lovely Blog Award, więcej info u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jezu, aż zrobie normalnie, wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. z mrożonego chyba teź, ale ze świeżego dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...