poniedziałek, 23 września 2013

Krem pomidorowy z mozarellą i czosnkowymi grzankami.

Moja dzisiejsza propozycja to zdrowa zupa - krem bez zbędnych ulepszaczy smaku. Jest pyszna, ale co najważniejsze niesamowicie pożywna.. zwłaszcza kiedy zaserwujemy ją z czosnkowymi grzankami.
 Po takiej porcji nie potrzebne jest już nam 'drugie danie' ;-).
Co nam będzie potrzebne?
krem: masło, cebula, czosnek, świeża marchewka i pietruszka, pomidory (najlepiej malinowe), świeża bazylia, domowy przecier pomidorowy (ja używam przecieru mojej mamy, ale można zastosować kupny lub po prostu bulion), sól i pieprz do smaku, łyżka cukru, mozarella.
grzanki: bagietka, masło, czosnek, sól, pieprz, nać pietruszki.


Najpierw w garnku podsmażamy na maśle cebulę i czosnek (jeśli wolimy ostrą wersję dodajemy też papryczkę chili). Pamiętamy aby cebulę delikatnie zeszklić i nie przypalić czosnku, ponieważ nada zbędnej goryczki.
Następnie dorzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę i podsmażamy przez 10 minut.
Pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę, oddzielamy szypułki, kroimy, pozbywamy się nasion i wrzucamy do garnka. Dusimy około 10 minut.
Zalewamy wodą i domowym przecierem, przyprawiamy wg gustu, dodajemy listki bazylii.
Po kolejnych 10 minutach gotowania oraz kiedy już uznamy, że smak jest odpowiedni - blendujemy całość do uzyskania kremu.

Przygotowujemy nasze grzanki.
Potrzebne nam będzie czosnkowe masło, a więc:
Do miękkiego masła dodajemy świeżo mielone sól i pieprz, posiekaną lub przeciśnięta przez praskę główkę czosnku, oraz drobno posiekaną pietruszkę. 
Smarujemy nasze bagietki i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp. 180stopni.

W talerzykach na dnie układamy pokrojoną mozarellę lub jej kulki. Zalewamy wrzątkiem - ser cudownie się rozpuści. 

Na koniec krem ozdabiamy z góry śmietaną i listkami bazylii lub pietruszki.
Mmmmm... PYCHAA :)))
A jakie są Wasze ulubione zupy/kremy?
pozdrawiam, M.

32 komentarze:

  1. wygląda smakowicie :) robiłam ją niedawno, ale nie pomyślałam o mozzarelli...

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowita :)

    Świetny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę nieźle. Co prawda nie jadam zwykłych bagietek, ale na pewno znajdę dla nich zastępstwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam zupę krem z dyni i grzanki z cynamonem (nie na słodko). Jutro spróbuję twojego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za inspirację, mam zamiar ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa krem z brokułów jest jak dla mnie hitem, ale z racji, że uwielbiam pomidory to koniecznie muszę spróbować tej, danie wydaje się być banalne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś smaka tą zupą, myślę że będzie idealna na moje przeziębienie. dziś ją zrobię, mam nadzieję że wyjdzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, naszła mnie ochota na gotowanie :)
    Bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo, już wiem, co zrobię w piątek! Domownicy zakochają się w tym daniu, coś mi się wydaje. Dzięki za ten fantastyczny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej ale mi zrobiłaś smak na taką zupkę :) Muszę koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam!

    lifeisyourcreation88.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, podrzuć mi taką do Kalisza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja nie przepadam za zupami i jem je bardzo rzadko, pozatym tylko mojej mamy :D, sama nie gotuje zup. Lubie grochową, pieczarkową, barszcz czerwony, rosół , kapuśniak i na tych chyba lista sie konczy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie grzanki, ale nigdy nie jadłam w połączeniu z taką zupą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie i chyba spróbuję to zrobić jak wrócę do domu z weekendu;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...