Dla tych co lubią - kurczaka.
A przede wszystkim dla tych, którzy mają dość 'Pomysłów na' gdzie jest sama chemia, która nadaje smak kurczakowi.
Robienie kurczaka w woreczku, posypanego tylko przyprawą można zastąpić brytfanną, do której wkroimy to co nada smak kurczakowi.
Ja dodałam cebulę, marchewkę, pietruszkę i lubczyk. A żeby powstał sos - pół kostki masła lub margaryny.
Kurczaka wcześniej marynujemy wg uznania. np. w pokruszonych ziarnach pieprzu, soli, nacieramy czosnkiem, lub po prostu posypujemy przyprawą do kurczaka (tutaj niestety nie obejdzie się bez sklepowej chemii). Lecz można z tego zrezygnować :)
Naszego kurczaczka wkładamy do brytfanny i pieczemu w piekarniku przez około 1,5h w temperaturze 180stopni.
Będzie mięciutki w środku, aromatyczny i chrupiący na zewnątrz ! Mniaaaaaaaaaaaam !
Dla mnie to idealne danie, sama robię kurczaka w podobny sposób :)
OdpowiedzUsuńale mi smaczka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam ;d
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! :) Miałam podobnego wczoraj na obiad :)
OdpowiedzUsuńmmmm apetycznie, może dzisiaj zrobię tak fileciki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie udalo sie zrobic zdjecia PO? :)
OdpowiedzUsuńJestem za - nie lubie wszelkich "Pomyslow na"
tak pałaszowałam, że zapomniałam !
UsuńNie przepadam za kurą, ale co jakiś czas przygotowuję ją dla mojego TŻ. Tego sposobu jeszcze nigdy nie wykorzystałam ;)
OdpowiedzUsuńNo i jestem glodna <3 mniaaaaam
OdpowiedzUsuńLubie Twoje przepisy:P
OdpowiedzUsuńMozesz dokładniej opisac jak to danie sie przyżadza? Czy wkładsz tego kurczaka razem z warzywami i czy przykrywasz to czyms jak się piecze?
OdpowiedzUsuńrazem z warzywami, najlepiej przykryć i na koniec jeszcze podpiec bez przykrycia, żeby skórka była chrupiąca :)
Usuń