poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pomysł na poniedziałkowy obiad.

Dla tych co lubią - kurczaka.
A przede wszystkim dla tych, którzy mają dość 'Pomysłów na' gdzie jest sama chemia, która nadaje smak kurczakowi.

Robienie kurczaka w woreczku, posypanego tylko przyprawą można zastąpić brytfanną, do której wkroimy to co nada smak kurczakowi.
Ja dodałam cebulę, marchewkę, pietruszkę i lubczyk. A żeby powstał sos - pół kostki masła lub margaryny.
Kurczaka wcześniej marynujemy wg uznania. np. w pokruszonych ziarnach pieprzu, soli, nacieramy czosnkiem, lub po prostu posypujemy przyprawą do kurczaka (tutaj niestety nie obejdzie się bez sklepowej chemii). Lecz można z tego zrezygnować :)



Naszego kurczaczka wkładamy do brytfanny i pieczemu w piekarniku przez około 1,5h w temperaturze 180stopni.



Będzie mięciutki w środku, aromatyczny i chrupiący na zewnątrz ! Mniaaaaaaaaaaaam !

13 komentarzy:

  1. Dla mnie to idealne danie, sama robię kurczaka w podobny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaczka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda! :) Miałam podobnego wczoraj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm apetycznie, może dzisiaj zrobię tak fileciki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie udalo sie zrobic zdjecia PO? :)
    Jestem za - nie lubie wszelkich "Pomyslow na"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pałaszowałam, że zapomniałam !

      Usuń
  6. Nie przepadam za kurą, ale co jakiś czas przygotowuję ją dla mojego TŻ. Tego sposobu jeszcze nigdy nie wykorzystałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i jestem glodna <3 mniaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie Twoje przepisy:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Mozesz dokładniej opisac jak to danie sie przyżadza? Czy wkładsz tego kurczaka razem z warzywami i czy przykrywasz to czyms jak się piecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. razem z warzywami, najlepiej przykryć i na koniec jeszcze podpiec bez przykrycia, żeby skórka była chrupiąca :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...