niedziela, 26 sierpnia 2012

Moje ulubione danie - kurczak po chińsku.

Wiem, że kurczaka po chińsku można zrobic w 20 minut używając tylko jednego garnka / jednej patelni.
Ja dopieszczam go przez godzinę używając 2 garnków i jednej patelni. Ale odwdzięcza mi się niesamowitym smakiem. Uwielbiam uwielbiam UWIELBIAM !!!


A więc... krok po kroku:

kurczaka kroimy na kawałeczki i marynujemy - kilka kropel oleju, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, zioła - wszystko wg uznania. 
kroimy też paprykę na dość duże kawałki.

następnie kroimy jedną marchewkę - na paseczki
 kawałek pory - na krążki
korzeń imbiru - NIE CAŁY ! tylko troszkę, pamiętajmy że jest ostry.
skrawamy też troszkę natki pietruszki

w garnku rozpuszczamy kostkę rosołową lub bulionetkę.

kroimy cebulę na dość duże pół lub ćwierć - księżyce, cześć jej dorzucamy do kurczaka

pozostałą cebulę roztapiamy w garnku na masełku i zarumieniamy

gdy cebulka będzie pięknie złota - dorzucamy paprykę, pora, marchewkę, pietruszkę - wszystko podsmażamy na maśle. następnie wlewamy tutaj rozpuszczony wcześniej bulion.

do bulionu z warzywami dodajemy sparzone wcześniej i pokrojone grzyby mun i gotujemy około 10 minut

po upływie 10 minut na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i cały czas mieszamy, żeby go nie przypalić i nie posklejać. gorąca temperatura 'oparzy' kuczaka z zewnątrz i sprawi, że w środku będzie mięciutki i nie będzie suchy.

kiedy już się zarumieni dodajemy go do naszego bulionu

gotujemy wszystko razem około 10 minut

teraz czas na udoskonalenia - dolewam zalewę z imbiru i sos sojowy - wg uznania. jeśli mało mi smaku dodaję fixa

na talerzykach formuję dwie dolinki z ryżu i zapełniam naszym kurczakiem. z góry posypuję wszystko świeżym porem.

a więc SMACZNEGO ! :))

28 komentarzy:

  1. mmm pycha! ale mi narobiłaś ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie przepadam za chińszczyzną, ale to wygląda smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chociaż nie przepadam za chińszczyzną Twój przepis brzmi smakowicie;-) Może dlatego, że jest tak dopracowany;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszne :) mniam, a ja na obiad miałam dziś typowo polski obiad :) rosół+schabowy z ziemniaczkami i mizerią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodałaś żadnej nowej notki? szkoda :( oglądnęłam już wszystkie Twoje nowe filmiki ;) i nominowałam Cię do nagrody VBA :) Jesteś wśród najlepszych :) Szczegóły na moim blogu :) Zapraszam: http://powiewinspiracji.blogspot.com/2012/09/nagroda-vba.html

      Usuń
  5. A ja tutaj na sucharkach jadę :P
    Smacznego <3

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie jadłam... nie lubię grzybów, ale takie są bardzo fajnie chrupkie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie, aż mam ochotę sama to ugotować. Jednak chyba pominę ten fragment z imbirem bo nie przepadam za jego smakiem niestety :( lubię Twoje notki o gotowaniu, fajnie jak przedstawiasz ciekawe przepisy, które można wykorzystać, bo właściwie większość potrzebnych składników ma się w domu na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też często gotuje podobne danie. Pyszności. Gdzie kupujesz grzyby mun?

    OdpowiedzUsuń
  9. gdzie pani Ela ma salon na starych sadach??
    w miejscu gdzie zawsze koło mlekolux'a?

    OdpowiedzUsuń
  10. podziwiam Cię bardzo ! Od niedawna podglądam na yt i podczytuję posty, pozdrawiam cieplutko ! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezu jak to pysznie wygląda! :D

    Martyna

    PS: Trochę się u nas zmieniło. Od teraz można odwiedzić dwa blogi:

    lifestylowo-modowy:
    ladiesteaparty.blogspot.com

    oraz kulturalny:
    ladiescoffeeparty.blogspot.com

    Zapraszamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o nie zrobiłam się głodna :) Pozdrawiam Mag

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniamm:D wygląda przepysznie! Oglądam Cię na yt od dawna i Cię uwielbiam <3 Zapraszam Cię na mojego raczkującego bloga, www.melawswiecie.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurczaka po chińsku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już wiem co dziś będzie u mnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj ;) wybacz za off topa. Mam gorąca prośbę. Mogłabyś zrobić posta/filmik o pielęgnacji tłustej trądzikowej cery? Wiem ze należy unikać wysuszających i bardzo matujących kosmetyków. Mogłabyś polecić jakieś kremy delikatnie matujące, działające na trądzik, zaskórniki itd? I czy płyn SEBIUM H2O z Biodermy działa? (by kupuje od 7 lat i wydalam na niego z kilkatysiecy).

    Twój filmik o oszustwach firm kosmetycznych jest genialny ;)
    Buzka
    Joan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hejj, planuję taki filmik nakręcić jakoś w przeciągu miesiąca :)

      Nie używałam tego płynu więc osobiście nie mogę powiedzieć. Miałam z tej serii żel i dobrze się sprawdzał :)

      Usuń
  17. włąśnie się stałaś moją kuchenną inspiracją <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej niedawno Cię odkryłam, najpierw na yt,a teraz na blogu. Bardzo miło się Ciebie ogląda i czyta :) Nie mogę napatrzeć się na twoje włosy, jak robisz te fale ? Ja właśnie stopniowo rozstaję się z urządzeniami do włosów, dlatego będę wdzięczna jeśli podzielisz się swoim patentem.

    Pozdrawiam K.

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda smakowicie :) moja mama robiła nam kiedyś takiego kurczaka z fixem i był całkiem całkiem, ale teraz staram się unikac tego typu sosów ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm.. a ja taka głodna tu siedzę :( (bo staram się już nie jeść po 18) a tu takie widoki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj mi się chyba nigdy nie udało nie zjeść po 18 !

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...