Jest to wprost BANALNE, a jakie smaczne :)
W skrócie można powiedziec, że to po prostu włoski naleśnik.
Składniki:
- ciasto tortilla
- mozarella
- pesto (najlepiej z bazylii i pomidorów)
- papryka słodka
- pomidory
- świeża bazylia (nie mogłam znalezc w spozywczaku w mojej rodzinnej miejscowości, więc musiałam zastąpic sproszkowaną)
- przyprawy (sól, pieprz, lub to co lubicie)
- pieczona wieprzowina - porchetta, ale w moim polskim przypadku było to po prostu salami.
Ciasto układamy na rozgrzanej teflonowej patelni(bez oleju ani oliwy z oliwek, po prostu na suchej), nakładamy pesto na połowę, następnie pozostałe składniki, pozostałą połową ciasta przykrywamy robiąc wielkiego "pieroga" zapiekamy z dwóch stron i GOTOWE :)
Fotorelacja:
Tu jeszcze znalazłam trochę formalności:
Piadina (piada) podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech.
Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się grilla.
Piadiny przygotowuje się i sprzedaje w niedużych budkach - piadineriach. W Polsce Piadina dostępna jest od początku maja 2008 roku w wagonach WARS.
Piadinerie:
Smacznego :)
ale pyszności! uwielbiam włoską kuchnie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, az się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piade, przygotowywałam dwa dni temu, to jest smak!! *Pozdrawia Kamcia z www.woman-revolution.blogspot.com ;))
OdpowiedzUsuńmniam, takie jedzonko tygryski lubią najbardziej xD
OdpowiedzUsuńkoniecznie będę musiala to wypróbować:)))
OdpowiedzUsuńfajniutko tutaj u Ciebie na blogu:), trafiłam do Ciebie poprzez komentarz który zostawiłaś na blgu bodajże u Cammie;) będę wpadać częściej!
Hmmm... Wyglada jak quesadilla, ale jak zwal tak zwal - wazne, ze smaczne :)
OdpowiedzUsuń